Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Friends with benefits..!


Είσαι συναισθηματικά κατεστραμμένος ή μη διαθέσιμος; Μόλις έχεις χωρίσει από μια μακροχρόνια σχέση και θέλεις απλά να "περάσεις καλά"; Το σενάριο είναι λίγο πολύ γνωστό από ταινίες όπως "Friends with benefits", "When Harry met Sally", "No strings attached" όπου δύο φίλοι, προκειμένου να βρουν παρηγοριά, πέφτουν ο ένας στην "αγκαλιά" του άλλου. Έτσι, δημιουργείται μια σχέση όπου δύο φίλοι εμπλέκονται σεξουαλικά  αλλά όχι και συναισθηματικά. Friends with benefits, fuck buddies ή ffs είναι μερικοί από τους όρους που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την παραπάνω σχέση. "Friends with benefits", ένας όρος πολύπλοκος αλλά και πολύ διαδεδομένος τελευταία. Ίσως  ο δημοφιλέστερος τύπος ερωτικής σχέσης στο μέλλον. Στο εξωτερικό υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, εδώ όμως δεν έχουμε εξοικειωθεί ιδιαίτερα με τον όρο και δεν γνωρίζουμε τα πραγματικά benefits αυτής της ιδιάζουσας σχέσης - αν υπάρχουν βέβαια.
Ένας άλλος όρος, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά, είναι ο "fuck buddies". Μην μπερδεύεστε ωστόσο! Οι "fuck buddies" δεν είναι φίλοι. Ούτε εχθροί βέβαια... Γνωρίζουν για τον άλλο μόνο τα απαραίτητα ( όπως όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση) και βρίσκονται περιστασιακά μόνο για sex!
Στους "friends with benefits" το σημαντικότερο στοιχείο αυτού του είδους σχέσης είναι η φιλία.  Είναι φίλοι που γνωρίζονται για κάποιο διάστημα, είτε από το σχολείο είτε το πανεπιστήμιο αλλά δεν υπήρξε κάποια ερωτική διάθεση ανάμεσα τους. Άρχισαν να περνάνε λίγο παραπάνω χρόνο μεταξύ τους, δημιούργησαν κοινές παρέες, βγήκαν αρκετές φορές έξω μαζί, άρχισαν να μοιράζονται μυστικά, να συμβουλεύουν ο ένας τον άλλον και κάπως έτσι έγιναν καλοί φίλοι.
Ώσπου ξαφνικά, μετά από κάποια χρονική περίοδο, άρχισε ο ένας να αισθάνεται μία σεξουαλική έλξη για τον άλλον. Και τι κάνεις τώρα...; Είτε καταπιέζεις την σεξουαλική σου ορμή επειδή δεν θέλεις να χαλάσεις  τη φιλία, είτε ενδίδεις σε αυτή την ορμή και ελπίζεις να έχεις ανταπόκριση.
Όσοι κατάφεραν να έχουν "friends with benefits" σχέση, υποστηρίζουν πως υπάρχει μόνο αγνό φιλικό συναίσθημα αγάπης, (σε καμία περίπτωση ερωτικό) συνδυασμένο κάποιες φορές από σαρκική απόλαυση, τίποτα παραπάνω. Τα προνόμια της σχέσης "friends with benefits" δεν είναι καθόλου αμελητέα για τις γενιές του millennium και της οικονομικής κρίσης που είναι πολύ απασχολημένες/ πολύ αγχωμένες/ πολύ ανασφαλείς για να επενδύσουν χρόνο και συναίσθημα σε μια "κανονική" σχέση. Πρώτο και προφανέστερο, σεξ χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς προβληματισμούς και το κυριότερο–χωρίς υποχρεώσεις. Κανείς εκ των δύο μελών της σχέσης δεν πρόκειται να περάσει κανένα βράδυ αγρύπνιας, αναλύοντας τα λόγια του άλλου, την κρυμμένη σημασία πίσω από αυτά, ή το πού πηγαίνει αυτή η σχέση. Κανείς εκ των δύο δεν πρόκειται να στεναχωρηθεί ή να νιώσει τύψεις επειδή ξενύχτησε στη δουλειά, ξέχασε την επέτειο τους, ή φλέρταρε στο μπαρ. 
Το αιώνιο ερώτημα "υπάρχει πραγματική φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα;"  παραμένει ακόμα αναπάντητο. 'Oσο οι ανθρώπινες σχέσεις γίνονται πιο περίπλοκες, εξελίσσονται και αλλάζουν μορφές, αυτή ερώτηση χρειάζεται επαναδιατύπωση και περαιτέρω διευκρίνηση. Ίσως δεν απαντηθεί ποτέ. Ίσως βέβαια η απάντηση να είναι πιο απλή: "όπως βολεύεται ο καθένας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου